Zwijndrechtse wijnpeer

Plukroute info

Een oude peer die door de Boskoopse kwekers zou zijn verspreid. Waarschijnlijk dezelfde als door Van Noord beschreven is in de Pomologia Batava. Op de Zuid-Hollandse eilanden komt dit ras al sinds lange tijd voor en zal in enkele oude aanplantingen nog wel te vinden zijn. Ook in Zeeland en in de Betuwe is dit ras van betekenis geweest. Aan het eind van de jaren veertig was Zwijndrechtse Wijnpeer in de Betuwe één van de meest aangeplante rassen. In Limburg kwam dit ras sporadisch voor. Zwijndrechtse Wijnpeer werd veel geëxporteerd naar Engeland en Duitsland. Dit ras werd alleen in Nederland geteeld.

Bloeitijd: mei
Pluktijd: oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten (peren)

Recept:

Salade met geitenkaas, walnoten & peer

Wat heb je nodig?

voor 2 personen (maaltijdsalade met bijvoorbeeld pasta) of 4 personen bijgerecht

1  grote rijpe peer

geitenkaas

handje walnoten

1,5 eetlepel balsamico dressing (Bertolli heeft een hele lekkere maar je kunt het ook zelf maken met olijfolie en balsamicoazijn)

slamelange

Wat moet je doen?

Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd het in stukken. Verbrokkel de geitenkaas en snijd de walnoten grof.
Meng de peer door de salade en roer ook de dressing hierdoor. Top de salade af met geitenkaas en walnoten.

salade met peer

Bronnen:  infofoto peer, receptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur