Zuurbes

Plukroute info

De zuurbes is een licht giftige struik die behoort tot de berberisfamilie. De struik komt van nature voor in Eurazië. De hele struik inclusief de vruchten en zaden kan een lichte vergiftiging geven, desalniettemin worden de vruchten gegeten. De gifstof wordt berberine genoemd. Traditioneel werden in Europa de vitamine C-rijke bessen voor het maken van jam gebruikt. In landen als Iran worden de vruchten bij het koken gebruikt voor het kruiden van rijst, vis en vlees.

Bloeitijd: april-mei
Pluktijd: oktober
Wat kun je oogsten: de bloemen

Recept:

perzische stoofschotel met saffraankip, venkel & zuurbes

Wat heb je nodig?

4 el olijfolie
2 grote of 3 kleine uien, grof gesnipperd
8 grote kipkarbonades, zonder vel
flinke snuf saffraandraadjes
2 volle tl gemalen komijn
½ tl kaneel
sap van 2 sinaasappels
2 grote venkelknollen, boven- en onderkant verwijderd en in kwarten
3 el heldere honing
2 flinke handenvol gedroogde berberisbessen (zuurbessen)

Wat moet je doen?

 

 

Zet een grote braadpan op middelhoog vuur. Doe een flinke scheut (±4 el) ollijfolie in de pan, voeg de ui toe en bak glazig tot de randjes goudbruin worden. Doe de kipkarbonades erbij en bedek ze met de ui zodat de smaak in het vlees kan trekken. Bak tot de karbonades lichtbruin kleuren.

Stamp de saffraandraadjes fijn in een vijzel (of met je vingers terwijl je ze in de pan strooit) en doe bij de kip. Roer goed door zodat de kip aan alle kanten met ui en saffraan is bedekt. Doe de komijn, de kaneel, het sinaasappelsap en een flinke snuf peper en zout erbij en roer goed door.

Schenk zo veel kokend water in de pan dat de kip onder staat en voeg de venkel en de honing toe. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 1 uur zachtjes koken. Roer na een halfuur even door om te voorkomen dat het mengsel aanbakt. Voeg na dat uur de berberisbessen toe en roer voorzichtig door. Laat met een deksel op de pan nog een uur koken. Hoe langzamer en langer je dit gerecht kookt, hoe rijker de smaak wordt.

Controleer na 2 uur of de kip en de venkel nog heel zijn en roer alles voorzichtig door. Doe het deksel terug op de pan en laat nog 20 min. garen. Serveer met basmatirijst.

Bereiden ± 20 min. / stoven ± 2 uur 20 min.

Bronnen: infofoto zuurber, recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur