Plukroute info
Dit is een zeer bekende oude stoofpeer. Zij heeft een Bergamotten-vorm wat inhoudt dat de peer kort, buikig, naar de steel iets afgeplat is, en doet denken aan een appel. Het is een zeer goede stoofpeer, iets rins. Er bestaat onderscheid in een zoete en een zure Brederode. De Zure Brederode wordt ook wel DIKKOP genoemd. De Brederode is altijd een zeer gewaardeerde peer geweest vanwege zijn goede houdbaarheid en hoge kwaliteit.
Bloeitijd: maart tot april
Pluktijd: oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten
Recept:
Stoofperen met vanille
Wat heb je nodig?
6 stevige peren
600 ml water
175 gram kristalsuiker
150 ml witte wijn
schil van 1 citroen
citroensap van 1 citroen
1 vanillestokje
Wat moet je doen?
Schil de peren, maar verwijder de steeltjes niet.
Sprenkel wat citroensap over de peren, zodat ze niet verkleuren.
Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap de vanillezaadjes eruit. Doe het vanilleschraapsel in een hoge brede pan waar alle peren naast elkaar in passen.
Voeg de citroenschil, het vanillestokje, het water, de wijn en de kristalsuiker toe. Breng het geheel aan de kook. Als het kookt zet je de peren rechtop in de pan. Laat ze met deksel 25 a 30 minuten op een laag vuur pruttelen. Keer de peren af en toe en controleer met een prikker of de peren gaar zijn.
Bronnen: info, foto peer, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur