Zoete Kroon

Plukroute info

Dit ras werd Zoete Kroon genoemd om het te onderscheiden van een ander Gronings ras, de Groninger Kroon, dat ook wel Zure Kroon werd genoemd. Dit ras werd hoofdzakelijk in Groningen en wat in Noord-Holland geteeld. De Zoete Kroon is later opgekomen en ook weer later afgevoerd dan de Zoete Ermgaard, namelijk in 1975, maar de vrucht is kwalitatief iets minder dan de Zoete Ermgaard. De appel is genoemd naar de vrouw van de heer Brouwer, Jantje Kroon. Ook de Groninger Kroon is naar haar genoemd

De boom groeit tamelijk/matig sterk en vormt een vrij grote, dichte boom.

De boom draagt tamelijk vroeg, regelmatig en goed. Heeft soms beurtjaren. Is voor een zoete appel zeer productief. De vrucht is tamelijk klein, vooral die van oudere bomen, die zeer gemakkelijk afvallen. Tot in december kunnen de vruchten bewaart worden, in koelhuis nog wat langer tot half februari.

Bloeitijd: april
Pluktijd: september
Wat kun je oogsten: de vruchten (appels)

Recept:

Appelbollen

Wat heb je nodig?

400 g zelfrijzend bakmeel
1 ei (gesplitst)
230 g basterdsuiker wit
1 mespunt zout
250 g boter
150 g amandelspijs (pakje à 300 g)
8 friszoete appels
2 el citroensap
2 tl gemalen kaneel
30 g amandelschaafsel

Wat moet je doen?

Doe het bakmeel, eiwit, suiker, zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelige deeg ontstaat. Kneed met koele hand snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 60 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier (30 x 40 cm). Rol het deeg uit totdat het precies op de plaat past.

Kneed het eigeel door de amandelspijs en verdeel over het deeg. Schil de appels. Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in dunne partjes en verdeel dakpansgewijs over het deeg. Besprenkel met het citroensap en bestrooi met de rest van de suiker, kaneel en het amandelschaafsel. Bak de taart in ca. 50 min. goudbruin en gaar.

appeltaart

 

Bronnen:  info, foto appel, recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur