Plukroute info
De oorsprong van deze appel is niet bekend. Was in 1850 al een oud ras, waarvan vrij wat grote bomen zijn gevonden. Zoete Campagner was niet het bekendste zoete appelras, maar kwam wel op vele plaatsen in het noorden en vooral in het midden van Nederland voor.
Zonder kunstmatige koeling blijven deze vruchten tot in april goed. Wel rijpen de appels behoorlijk laat en moet u ze over het algemeen niet voor eind oktober plukken. En het wel verleidelijk om ze eerder te oogsten, omdat ze er zo fraai uit zien. Wanneer ze echt rijp zijn lig er een blauwachtige waas over het oppervlak. Daarom luistert de Zoete Campagner ook naar de Friese benaming Blauswiete.
Bloeitijd: april
Pluktijd: oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten (appels)
Recept:
Hete bliksem (Vega-style)
Wat heb je nodig?
600 gram vastkokende aardappelen, gewassen en in parten
500 gram rode appels, gewassen en in parten (zonder klokhuis)
200 gram rode ui, geschild en in parten
2 teentjes knoflook, in plakjes of geperst
1 takje rozemarijn, alleen de blaadjes, grof gehakt
2 eetlepels olijfolie
150 – 200 gram vegetarische spekreepjes
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de parten aardappel, appel en ui samen met de knoflook, rozemarijn, peper, zout en olijfolie in een kom. Verdeel dit dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ongeveer 30 minuten in de oven en schep halverwege een keer om.
Bronnen: info, info, foto appel, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur