Zandpeer

Plukroute info

De nashipeer , zandpeer of Aziatische peer is een perensoort, die van nature voorkomt in het oosten van Azië, waar hij veel wordt gekweekt voor zijn eetbare vruchten. De sappige vruchten hebben de vorm van appels. Vanwege deze overeenkomst worden ze ook wel appelperen genoemd. Het is een populaire vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt.

Bloeitijd: april
Pluktijd: eind september tot half oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Peren-, amandel kruimelgebak

Wat heb je nodig?

Het deeg:

2 kopjes granen (ik gebruikte 50% spelt en 50% havermout meel)

1 kop suiker

1 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel zout

1 kop boter (kamertemperatuur)

1 ei

2 kopjes perenjam

 

 

Voor de kruimel topping:

1/2 kop geraspte amandelen

3/4 kop granenmeel (ik gebruikte 50% spelt en 50% havermout meel)

1/2 theelepel gemalen gember

1/2 kop suiker

1/2 kop boter (kamertemperatuur)

 

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius als je een glazen bak gebruikt en 190 graden Celsius wanneer je een metalen bak gebruikt. Pak een ovenschaal van ongeveer 22 x 7,5 cm en bedek deze met bakpapier of boter.

Mix de boter en suiker voor het deeg. Voeg het ei toe en mix dit totdat het licht van kleur is. Voeg het meel, het zout en bakpoeder toe en mix dit totdat alles mooi egaal is geworden. Verdeel het beslag over de ovenschaal gelijkmatig. Verspreid de perenjam gelijkmatig over het beslag en laat aan de randen een beetje ruimte over. (Dit zorgt ervoor dat de jam niet uit het gebak lekt tijdens het bakken).

Voeg nu in een bak de bloem voor de topping, het suiker en de gember toe en mix dit. Voeg daarna de boter toe terwijl dit met een pannenlikker door het beslag wordt geroerd. Voeg daarna de amandelen toe en roer het totdat het mooi door het mengsel is verdeeld. Pak nu met je handen een beetje van het deeg en druk het samen, en verkruimel het boven de laag perenjam, zorg ervoor dat alles netjes bedekt is met kruimels.

Bak het 55 minuten of totdat het midden van de kruimel topping gaar is en de zijden bruin zijn geworden. Helaas kan men niet testen met een satéprikker of het gaar is. Wacht dus rustig af totdat de 55 minuten voorbij zijn. Snijd het wanneer het nog warm is, maar laat het liggen totdat het helemaal koud is. De plakken zijn namelijk erg kruimelig en zacht wanneer hij nog warm is.

pear crumb bars

Bronnen: infofoto peerreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur