Winterriet

Plukroute info

De Winterriet is een oud stoofperenras dat vroeger algemeen verspreid was in Nederland. De herkomst van dit zelfbestuivende ras is onbekend. De naam verwijst waarschijnlijk naar de manier van bewaren. Het bewaren van de peren in kuilen op stro of riet en rietmatten was vroeger heel gebruikelijk. Op deze manier kunnen de peren tot in februari bewaard worden.  De vruchten zijn geschikt voor stoven en wecken en werden vroeger vaak in pannenkoeken gebakken. Het vruchtvlees is geelachtig wit, fijn, vrij vast, voor een stoofpeer fijn van korrel en tamelijk sappig, soms om het klokhuis een weinig stenig. Gestoofd is de peer mooi rood van kleur en rins van smaak met zeer veel aroma.

Bloeitijd: april tot mei
Pluktijd: begin september tot oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Peren stoven met steel

Wat heb je nodig?

4 Zure brederode stoofperen
0,5 liter rode wijn
1 kaneelpijpje
2 stuks steranijs
4-6 stuks kruidnagel
50 gram suiker

Wat moet je doen?

Schil de peren maar laat het steeltje eraan.
Breng de peren aan de kook met de rode wijn, kaneel, suiker, steranijs en kruidnagel.
Zodra de peren koken zet het vuur laag en stoof de peren in ongeveer 1,5 a 2 uur gaar.

Bronnen: info, foto peerreceptfoto recept,


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur