Wilde citroen

Plukroute info

De wilde citroen bevat een veel dikkere schil dan de citroen die men in de supermarkt koopt. Hierdoor is de vrucht ook een stuk kleiner. De schil van de wilde citroen kan geraspt gebruikt worden in gebak en andere gerechten. De citroen heeft een bijzondere smaak die niet iedereen weet te waarderen. Niet alleen de vrucht is erg mooi, maar ook de takken zijn de moeite waard. De takken van de wilde citroen zijn namelijk donkergroen en krijgen kleine haakjes waardoor de plant er erg sierlijk uitziet. (zie foto hieronder)

Bloeitijd: april tot mei
Pluktijd: september
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Limoencello

Wat heb je nodig?

2 grote citroenen met dikke schil
1/2 liter pure graan alcohol of wodka
250 à 500 gram suiker naar smaak
1/2 liter water
5 druppels citroensap
een Keulse pot of iets dergelijks

Wat moet je doen?

Was de citroenen, eerst in lauw, daarna in koud water en droog ze goed af. Wikkel ze in een stuk kaasdoek en bindt het pakketje aan beide einden dicht met een touw. Laat genoeg touw over om het om de rand van de Keulse pot vast te kunnen binden.

Giet de alcohol in de pot en hang het pakje met de citroenen boven de alcohol zonder deze aan te raken. Bindt de touwuiteinden om de rand van de pot vast, zodanig dat het kaasdoek goed op z’n plaats blijft zitten en de citroenen niet in de alcohol kunnen vallen. Doe een goed sluitende deksel op de pot. Laat 2 maanden staan, liefst op een koele plaats zoals een kelder.

Als de twee maanden voorbij zijn, ga je de suiker en het citroensap toevoegen. Los de suiker op in het water, voeg het citroensap toe en verwarm langzaam in een kleine steelpan tot het mengsel stroperig wordt.

Kook op een laag vuur voor ongeveer 45 minuten. Giet het mengsel daarna in een glazen of aardewerken kom en laat zeker een uur afkoelen Maak de pot met de citroenen open, gooi de citroenen weg en giet de alcohol en de suikerstroop samen in een schone fles.

Schudt de fles meerdere malen stevig en laat daarna ongeveer 2 uur bezinken. Hierna giet je de likeur door een koffiefilter in een nieuwe schone fles. Sluit de fles af met een kurk en laat nog een dag of 5 rusten.

 

limoncello2

 

Bronnen: infofoto citroenreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur