Walnoot

Plukroute info

Walnootbomen vinden we vaak in de nabijheid van boerderijen. De reden hiervoor zijn niet de lekkere noten die in de herfst geoogst kunnen worden, maar vooral om muggen en vliegen op een afstand te houden, want die houden niet van de bittere olie (junglandine) die de bladeren afscheiden. De walnoot heeft een symmetrische, brede en luchtige kroon. De blaadjes zijn roodbruin bij het uitkomen, later glanzend groen. Bij kneuzing ruiken zij aromatisch. Daarnaast wordt het donkerbruine, mooi getekende notenhout  gebruikt voor het vervaardigen van meubels, piano’s, parket en lambrisering. Kan er thee van notenblad getrokken worden wat vroeger als een middel tegen bloedarmoede werd gebruikt en nog steeds wordt het in de natuurgeneeswijze nog wel eens als eetlustopwekkend middel aanbevolen. Een halve walnoot lijkt op een mensenhoofd. De harde bolster is de schedel, de dunne, bruine huid het vlies en het gelobde, witte vlees de hersenen. Daarom werd de walnoot gebruikt tegen ziektes aan hoofd en hersenvlies. Bekend is ook de walnootolie, lekker in de sla en geliefd bij kunstschilders omdat het reukloos is en snel droogt. Tevens is het als lampolie te gebruiken.

Bloeitijd: april tot mei
Pluktijd: eind september tot half oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Walnotenpasta

Wat heb je nodig?

300 gr. walnoten (reeds gekraakt)
2 eetl. olijfolie of kokosolie
2 eetl. agavesiroop

Wat moet je doen?

 

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Laat het net zo lang hakken tot er een smeuiige gladde pasta ontstaat. Nu is het al klaar om te gebruiken.

Je kunt deze pasta/pindakaas ca. 2 weken in de koelkast bewaren.

Tip: Je kunt de pasta ook eventueel met een vijzel maken wanneer je geen keukenmachine hebt.

 

 Walnotenpasta / pindakaas

Bronnen: infofoto nootreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur