Vlier

Plukroute info

Tijdens de bloei is hij goed te herkennen aan de opvallende op schermen lijkende vlakke bloeiwijzen. Ook in de vruchttijd is de struik goed te herkennen aan de donkere, bijna zwarte bessen. De geur van fijngewreven bladeren is zo typisch, dat daar ook een vlier goed aan te herkennen is.

Bloeitijd: eind mei tot begin juni
Pluktijd: augustus
Wat kun je oogsten: de vruchten en de bloemen

Recept:

Vlierbloesem koekjes

Wat heb je nodig?

150 g bloem en een snufje zout
3 eierdooiers
1/4 l melk
1/4 l water
3 eiwitten
1 pakje vanillesuiker
12 vlierbloesem
bloemschermen
100 g boter
50 g suiker
1/2 th lepel kaneel

 

Wat moet je doen?

Men doet de bloemen in een kom en drukt een kuiltje erin; de eierdooiers en de melk; water en snufje zout, klopt men schuimig in een kom met de garde vanuit het midden mengen door de bloem. Daarna laat het deeg 30 min rusten. Klop de eiwitten samen met de vanillesuiker stijf, en schep door het deeg. Spoel de bloemschermen onder de koude kraan en dep ze voorzichtig droog. Verhit de boter en doop de bloemen in het deeg. Bak ze met de stelen omhoog in de hete boter, en meng suiker en kaneel en bestrooi de gebakken bloemen hiermee

Warm serveren; de steeltjes worden niet opgegeten; maar ze zijn makkelijk om vast te houden

Vlierbessen hoestsiroop

Wat heb je nodig?

1 liter water
2 kaneel stokjes
kruidnagel
1,5 liter vlierbessensap
450 gr suiker
takje rozemarijn
takje tijm

Wat moet je doen?

 

Water, kaneel en kruidnagel langzaam aan de kook brengen.  30 min laten pruttelen.
Na die 30 min in een fijnmazige zeef laten uitlekken en de laatste druppels eruit gedrukt met een lepel.

Had ongeveer 1, 5 liter sap en heb daar 450gr suiker bij gedaan. Weer aan de kook gebracht.
Ondertussen had ik de flesjes al steriel gemaakt en verse takje rozemarijn en tijm erbij gedaan.
Heet in de nog steriele warme flesjes gedaan, label erop en ik ben al met de eerste fles preventief begonnen.

Als er een flesje opengemaakt word, dan zorg ik dat ie in de koelkast staat en zo snel mogelijk opgaat.

Heb ik echt last van mijn keel, dan maak ik water warm, 1 of 2 eetl vlierbessensiroop erbij en flinke lepel honing. Of flinke lepel honing en dan 1  of 2 eetl siroop erdoor mengen en weglepelen.

 

Bronnen: infofoto vlierrecept 1foto recept 1recept 2foto recept 2


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur