Vijf smakenbes

Plukroute info

De naam duidt er op dat de bes alle vijf smaken heeft (zoet, zout, zuur, bitter en “kruidig” die de Chinezen onderscheiden. Het is een overlevende klimplant, die groeit in matig vochtige grond en de voorkeur geeft aan schaduw. De kleine rode besjes, die in trossen groeien, bijna als druiven, worden gegeten, gedroogd en er wordt wijn van gemaakt. In Rusland maakt men er snoepjes, thee en wijn van op vrij grote schaal.

Bloeitijd: mei tot juni
Pluktijd: september tot december
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Bessenwijn

 

Wat heb je nodig?

Emmer vijf smakenbessen

Voedingszout

Wat moet je doen?

Eerst het verwijderen van de bessen van de steeltjes. Gelijk de appeldieven (oorwormen) die graag tussen de bessen zitten netjes wegspoelen en dan in een emmer de handel lekker fijnkneden. Neen, niet met mijn blote voeten hoor, maar gewoon even flink knijpen met mijn grote handen, dat werkt ook prima.

Daarna haal ik alles door een oud stuk vitrage en vang ik het sap op in twee grote emmers. Dan giet ik het in de glazen stolpen en doe ik er een schepje voedingszout bij om het gistproces te helpen opstarten. Zet de watersloten erop, want als er fruitvliegjes in onze most komen dan wordt het azijn en daar doen we het niet voor!

Daarna zetten we de glazen stolpen op een warm plekje weg waarna ze na een dag of twee beginnen te vergisten. Blup, blup,” doet het waterslot, zeker wel 25 blupjes per minuut, dus het gist prima.

De gist zet de suikers om in alcohol en na een week of zes wordt alles rustiger en helder in de fles.

Dan zet ik de helder geworden wijn over met een heveltje in een nieuwe stolp en zorg dat er zo weinig mogelijk droesem meekomt van de bodem.

Daarna laat ik het nog een week of vier/zes staan en mag het op de fles.

 

Bronnen: info, foto besreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur