Topaz

Plukroute info

De Rode topaz is een bij uitstek voor biologische teelt geschikt ras en staat bekend zijn goede smaak en bewaarmogelijkheden. De Topaz is een van de beste resistentie-appels die er is. De Topaz-appel heeft bijna nooit last van ziektes, en heeft een lekkere smaak; te vergelijken met een Elstar

Bloeitijd: eind april
Pluktijd: oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Appelstroop zonder suiker

Wat heb je nodig?

 

1 kilo appels
100 ml water

Wat moet je doen?

 

Snijd 1 kilo appels in stukken. Breng de appels met 100 ml water aan de kook en laat ze een half uur koken, tot de appels stuk zijn. Laat de appelmassa in een zeef boven een pan ca. 1 uur uitlekken, of pers de massa uit in een linnen doek.
Het opgevangen appelsap kook je vervolgens in tot een stroop. Af en toe roeren. De dikte is goed als de stroop als honing aan een lepel blijft hangen. Laat de stroop in kleine potjes afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de stroop nog wat dikker.

Variatie

Bij het koken van de appels een kaneelstokje toevoegen. Of gekneusde kardemompeulen, een cm of 2 geraspte gember, of een opengesneden vanillestokje.

Of een deel van de appels vervangen door peer, verse abrikozen, perziken… variaties genoeg te bedenken. En allemaal erg lekker.

Bronnen: infofoto appelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur