Tijm

Plukroute info

Tijm is door de antieke Grieken en Romeinen gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten. Opvallend genoeg werd het altijd voorgeschreven bij hersenziekten. Recent heeft men het positieve effect op de hersenen wetenschappelijk kunnen aantonen. In de Materia medica van Steinmetz staat dat wilde tijm een speciale genezende werking heeft op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Verder is het bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend. Daarnaast kan Tijm zonder bezwaar meegebakken of gekookt worden, het is één van de weinige kruiden die erg goed tegen verhitten kan.

Bloeitijd: mei tot juni
Pluktijd: het hele jaar
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Rösti koekjes met pastinaak en tijm

Wat heb je nodig?

2 pastinaken

15 g verse tijm

3 eiwitten

5 el olie om in te bakken

1 mespunt zeezout

 

Wat moet je doen?

Schil de pastinaken en rasp ze in de keukenmachine tot spaghetti. Vermeng de pastinaak naar smaak met peper uit de moeln en alleen de blaadjes van de verse tijm. Klop het eiwit even los en giet erdoor, meng alles goed.

Verhit een laag olie in een koekenpan. Frituur hoopjes pastinaak aan beide kanten kort en bestrooi ze daarna met wat zeezout.

Bronnen: info, foto kruiden, recept, foto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur