Plukroute info
In Nederland en België komt de boom verwilderd voor en verder op oude landgoederen. Hij is hier ingevoerd door de Romeinen, die erg gesteld waren op de vruchten. Met name in het zuidoosten van Nederland zijn vrij veel oudere tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes zijn een bron van eiwitten en daardoor een krachtig voedingsmiddel als vervanger van bijvoorbeeld aardappels. Daarbij zorgt een kastanjeboom ervoor dat de bodem steeds vruchtbaarder wordt, waar eenjarige gewassen zoals aardappel de bodem steeds minder vruchtbaar maken.
De vruchten van de tamme kastanje kunnen, in tegenstelling tot die van de paardenkastanje, gegeten worden. Men kan de kastanjes roosteren of koken. Ook kan men gedroogde kastanjes verwerken in meel.
In talloze landen in met name Midden-Europa worden gepofte kastanjes meteen na de oogst in de nazomer op straat verkocht. In veel landen, onder andere in Frankrijk, Zuid-Tirol en Hongarije is de kastanjepuree (“crème de marron”, “gesztenyepüré”) geliefd in desserts of als bijgerecht. In Nederland worden kastanjes wel gepoft of gekookt. In het Italiaanse Casola in Lunigiana worden gedroogde tamme kastanjes gemalen en het meel gebruikt voor het bakken van het brood la marocca di Casola, dat voor het grootste deel uit tamme kastanjemeel bestaat en verder aangevuld wordt met tarwebloem.
Bloeitijd: juni-juli
Pluktijd: september – oktober. Meestal raap je ze van de grond. Met je schoenen kun je de gesloten bolsters open rollen.
Wat kun je oogsten: de vruchten (kastanjes) … pas op voor je vingers, want de bolsters hebben scherpe stekels.
Recept:
Geroosterde kastanjes
Wat heb je nodig?
Een kilo kastanjes (of meer of minder…)
Wat moet je doen?
De oven voorverwarmen op 200°C/gasoven stand 6.
Snijd een X aan de bovenkant van elke kastanje en leg op een bakplaat.
Rooster ze gedurende 15-20 minuten in een voorverwarmde oven totdat de inkepingen zich openen en lichtjes naar buiten buigen. Schil ze en serveer ze terwijl nog steeds warm zijn.
Bronnen: Info, foto kastanjes, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur