Schijnaugurk

Plukroute info

De afzonderlijke blaadjes zijn ovaal tot eirond, kort gesteeld en voelen een beetje leerachtig aan. De ranken zijn violetbruin van kleur. Vanaf het begin van de lente hangen de chocoladekleurige bloemen in kleine, lange trosjes vanuit de bladoksels naar beneden. Ze hebben geen kroonblaadjes en bevatten ook geen honing, maar ruiken intens en lekker.

Als de zomer zonnig, langdurig en flink warm is, worden de bloemen gevolgd door worstvormige vruchten, die een purperblauwe kleur hebben. Die worden 5 tot 10 cm groot en zijn eetbaar, maar niet erg lekker. Soms wordt wat citroensap toegevoegd om de smaak te verbeteren. De kern van eetbare, witte pulp bevat honderden zwarte zaden. Wel jammer, in ons klimaat komen de vruchten zelden tot volle wasdom.

Van de gedroogde jonge bladeren kan thee worden gezet.

De zachte pulp van de vruchten heeft een watermeloen smaak en de welriekende violette bloemen smaken naar chocolade. De zaadjes kunnen uitgespuugd of meegegeten worden; De schil van vrucht smaakt naar aubergine bij het bakken

Bloeitijd: mei tot april
Pluktijd: augustus
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

 

Gebruik de jonge bladeren om thee van te zetten. Je kunt het blad vers gebruiken of drogen.

Deze plant wordt in Nederland weinig gebruikt voor consumptie. Proef eens een vrucht wanneer die rijp is en experimenteer met het maken van een recept. We zijn benieuwd naar jouw bevindingen!

 

 

Bronnen: info (+aanvulling uit eigen bron), foto schijnaugurk


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur