Salie

Plukroute info

Salvia, zijn Latijnse naam betekent geneeskruid. De genezende eigenschappen van salie zijn sinds millennia bekend. Salie is een lekker groen kruid met bijzondere eigenschappen. Zo wordt je geheugen beter van dit groene plantje. Het past goed in een kruidenmengsel. Probeer eens salie over gekookte groenten te doen of doe het in een groentensmoothie.

Bloeitijd: maart
Pluktijd: het hele jaar door
Wat kun je oogsten: de bladeren

Recept:

Linguine met Salie en paddenstoelen

Wat heb je nodig?

Deze makkelijke pasta smaakt het hele jaar door lekker – kies een paddenstoelensoort die op het moment in de winkels ligt. Binnen een mum van tijd op tafel, wedden?

1. Kook de pasta en laat uitlekken. Bewaar wat van het kooknat. Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan. Voeg de paddenstoelen, knoflook en tijm toe; bak ze goudbruin op.

2. Voeg de wijn toe en laat die voor de helft inkoken. Roer er de room, parmezaan, gekookte pasta en wat van het bewaarde kooknat door.

3. Verhit de rest van de olie in een pan en bak de salieblaadjes tot ze krokant zijn. Strooi ze over de linguine.
Wat moet je doen?

 

Bodem: Doe de ingrediënten voor de bodem bij elkaar. Meng ze goed door elkaar en verdeel het daarna over de bodem van een springvorm (26 cm). Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak het in een voorverwarmde over op 200 °C 10-15 minuten. Draai na het bakken de oven terug tot 175 °C.
Eerste laag: Doe de roomkaas in een grote kom. Doe er de vanille aroma, de suiker en de eieren bij. Mix het met een mixer op hoge snelheid tot het een egale massa is. Giet het over de bodem. Bak het op 175 °C 40 minuten tot het net niet helemaal stevig is. Haal het uit de oven en laat het 10 minuten afkoelen.
Tweede laag: Doe de zure room, de suiker en de vanilla aroma bij elkaar en meng het tot een egaal geheel. Verdeel dit over de taart en bak het 5 minuten op 175 °C. Laat de taart afkoelen.
recept salie

 

Bronnen: infofoto saliereceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur