Rode aalbes

Plukroute info

De aalbes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. De aalbes is er in de rode, roze of witte variant. Rode aalbessen hebben een klein kroontje (ongeveer 1 cm in doorsnee) en groeien in trossen. De kleur is doorschijnend helder tot donkerrood. Het zure tot zoetzure vruchtvlees bevat een aantal geelbruine pitjes.

Bloeitijd: april
Pluktijd: juli tot augustus
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Linzen met rode aalbessen

Wat heb je nodig?

200 g Puy-linzen

reepje sinaasappel- of citroenschil

1 laurierblaadje

1 el frambozenazijn

150 g rode aalbessen

1 tl vloeibare honing

1 el zonnebloemolie

2 tl hazelnootolie

peper en zout

3 stevige, rijpe perziken, gehalveerd, ontpit en in dikke plakken

200 g gemengde sla, zoals rucola, batavia of jonge spinazie

 

Wat moet je doen?

Doe de linzen in een steelpan, voeg een reepje sinaasappel- of citroenschil en het laurierblaadje toe en bedek met veel koud water. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de linzen beetgaar zijn. Laat ze goed uitlekken en verwijder de citrusschil en het laurierblaadje. Doe de linzen in een grote kom.

Vermeng frambozenazijn, rode aalbessen en honing in een steelpan en voeg 3 eetlepels water toe. Breng aan de kook en laat enkele seconden koken. Haal de pan van het vuur, haal de rode aalbessen er met een schuimspaan uit en voeg ze aan de linzen toe.

Meng zonnebloem- en de hazelnootolie met de kookvloeistof van de aalbessen en breng vervolgens op smaak met peper en zout naar wens. Besprenkel de linzen en de rode aalbessen met deze dressing.

Voeg de perziken toe aan de kom en meng alles voorzichtig, zodat de rode aalbessen en de perziken niet in stukken breken.

Schik de blaadjes sla op een bord. Schep het fruit en de linzen in het midden van het bord en serveer op kamertemperatuur.

rode aalbes recept

Bronnen: infofoto besreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur