Rabauw winterappel

Plukroute info

De Rabauw appel is een oud ras waarover voor het eerst geschreven werd in 1620. Over de afkomst van de appel is weinig bekend.

De appel heeft groenig vruschtvlees en smaakt zuurzoet. het is niet zozeer een handappel, maar meer een keuken appel. De vrucht is goed te bewaren en gebruikt worden in tal van gerechten, zoals stamppotten, stoofschotels, ovenschotels etc.

Bloeitijd: april t/m mei
Pluktijd: oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten (appels)

Recept:

Gebraden varkensfilet met appeltjes

Wat heb je nodig?

13 tenen knoflook
100 g hazelnoten
50 g witbroodkruim
2 takjes salie
3 el extra vergine olijfolie
1 biologische citroen
4 el olie om te bakken
1 1/2 kg biologisch varkensfilet aan één stuk met zwoerd (vraag de slager)
peper en zout
ca. 8 (stoof)appeltjes

Je kunt natuurlijk nog veel meer (of minder) ingrediënten toevoegen.

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 200°C. Maal in de keukenmachine knoflook, hazelnoten, broodkruim, salie en extra vergine olijfolie tot een tamelijk fijn mengsel. Boen de citroen schoon en rasp de helft van de schil. Meng de geraspte schil door het notenmengsel, en snij de andere helft in dunne plakjes.

Snijd het vlees aan de lange zijde over de gehele lengte in, zodat het opengeklapt kan worden en een grote lap vormt. Bestrooi vervolgens met peper en zout en verdeel het notenmengsel erover. Rol het vlees terug in z’n oorspronkelijke vorm, snij met een scherp mes in de breedte om de 2 à 3 cm inkepingen in het zwoerd en druk in elke inkeping een plakje citroen. Bind het vlees op: wikkel het keukentouw om de vijf cm stevig om het vlees.

Verhit de olijfolie in de braadslee en bak het vlees op middelhoog vuur in ca 10 min aan tot het rondom bruin is. Neem het vlees uit de pan en bak ook de halve appeltjes even aan in de olie. Leg het vlees weer bij de appeltjes met de zwoerdzijde naar boven en braad in de oven (afhankelijk van de dikte van het vlees in ca 35 min.) net gaar. Laat het vlees 5 min. rusten alvorens aan te snijden. Serveer het vlees in vingerdikke plakken met appeltjes en jus. Heerlijk met aardappelpuree en haricots verts.

Heerlijk!

 

Bronnen:  receptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur