Plukroute info
Een opmerkelijk grote en ook lekkere stoofpeer. Na stoven kleurt het vruchtvlees fraai donkerrood. Kan zeer groot en zwaar worden. Eerste klas voor de keuken. Stoven of ongeschild koken. Ongeschikt als handpeer.
Bloeitijd: mei
Pluktijd: eind oktober, consumptierijp van januari tot en met maart (stoofpeer)
Wat kun je oogsten: peren
Recept:
Stoofpeertjes met blauwe kaas
Wat heb je nodig?
6 personen
• 6 stoofperen (Pondspeer)
• ca. 250 ml rode wijn
• ca. 250 ml rode port
• 1 el honing
• 1 steranijs
• 1 klein kaneelstokje
• ½ sinaasappel
• 6 sneetjes rozijnenbrood
• ca. 300 g zachte blauwe Hollandse
kaas
• handje lekkere walnoten
Wat moet je doen?
1 Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten. Snijd het kroontje aan de onderkant eruit en zet ze op met de wijn, port, honing, steranijs, kaneel en in stukken gesneden sinaasappel. Laat de stoofperen afgesloten zachtjes in 1 à 1½ uur gaar stoven.
2 Giet de helft van het stoofvocht eruit en kook dat in tot siroop.
3 Rooster de sneetjes rozijnenbrood licht en leg er een stuk kaas op. Zet er een stoofpeer bij giet er wat siroop over en strooi er wat noten bij.
Bronnen: info, foto pondspeer, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur