Perzik

Plukroute info

De perzik is, net als de pruim en de kers, een steenvrucht. Het zoete, zachte vruchtvlees bevat een harde pit. Het zachte aaibare schilletje is eetbaar, maar niet iedereen vindt dat even aantrekkelijk.

In Nederland werden vroeger perziken onder glas geteeld. Deze teelt is nagenoeg verdwenen omdat de Nederlandse kasperziken qua kostprijs niet konden concurreren met de perziken die in Zuid-Europa gewoon buiten groeien.

Ook buiten een kas is teelt in Nederland wel mogelijk, zeker als de boom op een beschutte plaats staat. Perziken bloeien in Nederland buiten al zeer vroeg , waardoor er een grotere kans bestaat op bevriezing van de bloemen door nachtvorst. Daardoor kan de oogst van buitenperziken wisselvallig zijn.

Bloeitijd: mei
Pluktijd: eind september
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Wokschotel met perzik en rijst

Wat heb je nodig?

1 pak witte snelkookrijst (400 g)

3 perziken

3 eetlepels zonnebloemolie

1 schaaltje nasi/bamivlees (ca. 300 g)

1 zak nasi/bami groentemix (400 g)

160 ml ketjap(-sesam) (flesje a 240 ml)

ongezouten cashewnoten (zakje a 150 g)

 

Wat moet je doen?

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Perziken schillen en vruchtvlees in plakjes snijden. In wok olie verhitten. Vlees in ca. 5 minuten rondom dichtschroeien. Groentemix toevoegen en 3 minuten meebakken. Ketjap toevoegen en ca. 1 minuut meebakken. Perziken ca. 1 minuut meeverwarmen. Schotel bestrooien met cashewnoten. Serveren met rijst.

 

 

Bronnen: infofoto perzikreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur