Peer

Plukroute info

Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen. Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Stoofperen kun je niet rauw eten. Ze worden meestal gestoofd of verwerkt in compotes, gebak of trifles.

Bloeitijd: half april tot begin mei
Pluktijd: begin september tot half oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Tosti peer

 

Wat heb je nodig?

50 gram blauwschimmel kaas,
1 handpeer (stevig, maar wel rijp)
4 bruine of volkorenboterhammen
margarine (of halvarine)

Wat moet je doen?

Snijd de korstjes van de boterhammen af.

Besmeer de boterhammen dun met margarine (of halvarine).

Leg twee boterhammen – met de besmeerde kant naar beneden – in het tosti apparaat.

Snijd de blauwe schimmelkaas in dunne plakjes en verdeel die over de boterhammen in het tostiapparaat.

Halveer de peer, verwijder het klokhuis en de stugge draden die (meestal) tussen de steelaanzet en het klokhuis zitten.

Schil de halve peren.

Snijd ze in circa 1 centimeter dikke plakken en verdeel die over de blauwe schimmelkaas.

Leg de twee overgebleven boterhammen – met de besmeerde kant naar beneden – op de belegde boterhammen in het tosti apparaat.

Besmeer de bovenkant van de boterhammen in het tosti apparaat dun met margarine.

Sluit het tosti-apparaat en bak de tosti’s goudbruin.

 

Bronnen: info  , foto peerreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur