Plukroute info
Oregano, of wilde marjolein, heeft een pittige, kruidige smaak die gedroogd het best tot zijn recht komt. Oregano is één van de belangrijkste smaakmakers van de Italiaanse en Griekse keuken. De krachtige, kruidige en pittige smaak van oregano komt goed tot zijn recht in Italiaanse, Griekse en Mexicaanse gerechten. Het is één van de belangrijkste smaakmakers van chili con carne en het belangrijkste kruid op pizza’s. Oregano is zeer geschikt voor pasta’s, omeletten en gerechten met kaas, tomaten, courgette, aardappel, kip of paprika.
Bloeitijd: april tot september
Pluktijd: het hele jaar
Wat kun je oogsten: de bladeren
Recept:
Spaghetti met verse tomaat en rucola
Wat heb je nodig?
450 g spaghetti
5 middelgrote, rijpe tomaten
2 handenvol verse basilicum
1 flinke handvol zwarte of groene olijven, zonder pit
2 handenvol verse rucola
1 afgestreken theelepel gedroogde oregano of een klein handje verse oregano, gehakt
2 eetlepels balsamicoazijn
6 eetlepels extra vierge olijfolie
Wat moet je doen?
Breng een pan gezouten water aan de kook, doe de spaghetti erbij en kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de tomaten en het basilicum in stukjes. Je kunt dat doen zoals je wilt – tot kleine stukjes of tot pulp, zolang je het spul maar hakt. Hak de olijven ook als je wilt. Snijd de hardere stukjes van de rucola in dunne reepjes en hak de blaadjes grof. Doe alle ingrediënten met de oregano in een kom. Giet er vervolgens de balsamico en olijfolie bij en doe er voorzichtig zout en peper bij. Proef en strooi zo vaak en zo veel tot de smaak precies naar je zin is. De spaghetti zal ondertussen wel klaar zijn, dus laat die uitlekken en bewaar wat van het kookvocht. Doe de pasta met de tomaten in een kom en hussel goed. Waarschijnlijk hoef je er geen kookvocht bij te doen omdat tomaten vrij waterig zijn, maar als je de saus toch iets te dik vindt, mag het natuurlijk wel. Werk snel, omdat de warme spaghetti anders de tomaten opwarmt en zelf afkoelt. Mocht de spaghetti onverhoopt toch koud worden, dan is er nog geen man overboord, dan heb je gewoon een heerlijke pastasalade! Serveer er een goed glas wijn en een groene salade bij. Italianen eten er ook altijd een stuk knapperig brood bij. Een lekker stuk Parmezaanse kaas of pecorino om erover te raspen is ook een prima idee.
Bronnen: info, foto kruiden, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur