Olijfwilg

Plukroute info

Grote en snelgroeiende heester, afkomstig uit Azië. De bladeren zijn aan de bovenkant groen, de onderkant is zilverkleurig. In de loop van het voorjaar verschijnen de zoet geurende wit-gele bloemklokjes, bijna onzichtbaar. Maar wat een geur! In de herfst hangen de takken vol dikke rode bessen, tot wel 1 cm groot. Ze hebben een lichte rabarbersmaak.De plant houd van een doorlatende bodem en een zonnige tot licht beschaduwde plek. LET OP! Eet niet te veel besjes, je kunt er dan buikpijn van krijgen.

Bloeitijd: maart tot april
Pluktijd: augustus tot september
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Zwarte bessensap met olijfwilg

Wat heb je nodig?

1 kg zwarte bessen

Een paar handjes olijfwilgbessen (LET OP! het eten van teveel van deze besjes kan zorgen voor buikpijn)

Suiker

Water

Een scheutje citroensap

 

Wat moet je doen?

Verwijder de steeltjes en was de bessen. Doe ze in een pan en voeg ongeveer 10% van het gewicht van de vruchten aan water toe. Zet de pan op het vuur en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen. Kneus ondertussen de vruchten met een pollepel, zodat er zoveel mogelijk sap vrij komt. Zeef het mengsel met een fijne zeef en druk zo nodig met een lepel het sap eruit. Meet de hoeveelheid sap in een maatbeker. Voeg aan het sap de helft van het aantal milliliters aan suiker in grammen toe. Doe er ook een scheutje citroensap bij. Warm het sap nog even op totdat de suiker is opgelost. Schenk het hete sap in schone flessen en sluit ze direct af. Laat de flessen afkoelen. Bewaar de fles in de koelkast.

 Zwarte bessensiroop

Bronnen: infofoto besreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur