Notaris

Plukroute info

Deze appel komt uit Nederland en is geteeld door notaris van den Ham omstreeks 1890. Het is een middelgrote appel met een lichtgroene tot gele kleur. Bij volle rijpheid krijgt de appel een rode blos. De schil wordt vettig.

Bloeitijd: april tot mei
Pluktijd: half tot eind september
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Appelroosjes

Wat heb je nodig?

1 vel bladerdeeg op rol (ik heb een deeg van 40 x 24 cm gebruikt)
3 appels
1 liter water
2 eetlepels citroensap
7 eetlepels suiker
2 theelepels kaneel
poedersuiker
bakpapier

 

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Was de appels, snijd ze doormidden en snijd het klokhuis weg.
Vervolgens snijd je de appels in hele dunne schijfjes. Hoe dunner hoe beter, dan kun je de roosjes straks makkelijker rollen.
Breng het water aan de kook samen met 3 eetlepels suiker en 2 eetlepels citroensap. Zodra het water kookt voeg je de appelschijfjes toe. Kook de appels 2 minuten of totdat je ze makkelijk kunt buigen (ze mogen namelijk niet breken als je ze in het deeg gaat rollen).
Giet de appels af in een vergiet en laat ze even afkoelen.
Als ze genoeg zijn afgekoeld leg je de appelschijfjes op een plank met keukenrol, zodat ze uit kunnen lekken.
Spreid het bladerdeeg uit op een met bloem bestrooide ondergrond of op een vel bakpapier. Ik heb mijn deeg in de breedte gelegd, dan krijg je een mooi formaat roosjes.
Snijd het deeg in repen van ca. 2 cm. Ik heb hiervoor een pizzasnijder gebruikt.
Mix 4 eetlepels suiker met de kaneel en verspreid het mengsel zo gelijk mogelijk over het bladerdeeg. Afhankelijk van hoe groot je deeg is, kan het zijn dat je wat van het mengsel overhoudt.
Druk het mengsel zachtjes aan met je vingers.
Als het goed is zijn je appels inmiddels afgekoeld en uitgelekt. Verdeel de appelschijfjes over de deegstroken. Leg ze niet helemaal tegen de zijkanten aan maar laat een stukje deeg vrij. Zorg dat ze elkaar een beetje overlappen en wat boven het deeg uitsteken, dan krijg je een mooi roosje. Zie hiervoor de foto hieronder.
Nu kun je gaan rollen. Rol de roosjes zo strak mogelijk op.
Leg de appelroosjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze ca. 25 minuten totdat ze een mooi lichtbruin kleurtje krijgen. Ik heb een heteluchtoven gebruikt, maar zorg altijd dat ik de oven goed in de gaten houdt. Tip: Stel je oven eerst in op ca. 20 minuten. Kijk dan hoe ze eruit zien en zet de roosjes eventueel nog 5 minuten in de oven.
Wanneer ze uit de oven komen kun je ze naar wens bestrooien met wat poedersuiker en dan: smullen maar!

Appelroosjes van bladerdeeg

Bronnen: infofoto appelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur