Plukroute info
Zo rot als een mispel betekent ‘helemaal verrot, door en door rot’. Een mispel is een vrucht van de mispelboom of mispelaar. De mispel is pas eetbaar als hij donker kleurt en zacht wordt, wat lijkt op een rottingsproces; een beetje vergelijkbaar met een banaan, die zoeter en zachter wordt als hij bruin wordt. Toch is de mispel verrassend lekker, en een echte aanrader om eens uit te proberen.
Bloeitijd: mei tot begin juni
Pluktijd: november
Wat kun je oogsten: de vruchten
Recept:
Crème Brûlée met mispelpuree
Wat heb je nodig?
6 eieren
75 gr suiker
½ liter room
½ liter melk
1 vanillestokje
cassonadesuiker
10 mispels
speculaaskoekjes
Wat moet je doen?
Klop de 6 eigelen en suiker tot schuim.
Zet de oven op 125 graden. Zet een pan op het vuur en vul ze met melk, room en vanillestokje.
Snijd de mispel open en doe het vruchtvlees in een zeef. Verkruimel de speculaaskoekjes en duw het mispelvlees door de zeef bij de verkruimelde speculaaskoekjes.
Breng melk en room aan de kook. Giet de kokende room met melk op de eieren en roer stevig. Zet de kom onmiddellijk in koud water met ijs en laat 10 minuten al roerend afkoelen of zet een nacht in de koelkast.
Vul de schaaltjes onderaan met het mispelmengsel en erbovenop de crème brûlée.
Zet ze au bain-marie in de oven, 40 tot 45 minuten op 125 graden (afhankelijk van de oven).
Voel aan de crème, hij moet een beetje terug veren. Zet ze 1 nacht in de koelkast.
Vlak voor je serveert, strooi je kandijsuiker over de crème en brand je een korstje met een brandertje.
Bronnen: info, foto mispel, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur