Mahoniebes

Plukroute info

Weinig mensen weten dat je de besjes van deze struik gewoon kunt eten. Je zou immers kunnen denken, dat de groen blijvende, stekelige bladeren, die lijken op hulstblad, je ergens voor waarschuwen. De blauwzwarte bessen, die in trossen groeien als druiven, zijn eetbaar, rijk aan vitamine C, maar met een zeer scherpe, zure smaak.

LET OP! Haal de pitjes uit de besjes, want die zijn licht giftig.

Bloeitijd: april
Pluktijd: augustus
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Bessensap

Wat heb je nodig?

bessen, waarvan een klein deel mahoniebessen (als toevoeging).

Wat moet je doen?

De bessen wassen, rissen, kneuzen en met zeer weinig water opzetten.
Ze enige tijd zachtjes verwarmen totdat er voldoende sap uitgetreden is.
De massa vervolgens laten uitlekken.
Hiertoe de bessen met het sap op een vochtig gemaakte schone doek, die op een vergiet ligt, overdoen.
Ter verkrijging van een helder sap niet in de massa roeren.
Meer sap wordt verkregen door de massa in de doek uit te persen.
Hiertoe de punten van de doek door een ring trekken en de ring naar beneden schuiven, zodat de doek op de massa drukt.
Het op deze wijze verkregen sap is echter enigszins troebel.
Vervolgens het sap even doorkoken en in schoongemaakte en gezwavelde of uitgekookte flessen overdoen en afsluiten met gezwavelde of uitgekookte kurken.
De flessen met gesmolten lak, cellophaan of paraffine afsluiten.

Bronnen: info, foto bes, recept, foto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur