Plukroute info
Maggikruid (levisticum officinale) is een kruid dat je gewoon in de tuin moet hebben staan. Lekker in soepen en sausen. De plant kan flink groot worden wel bijna 2 meter. Flink plukken dus om de plant binnen de perken te houden. Goed om te weten, is dat de zaden te oogsten zijn en kunnen worden gebruikt als heerlijke smaakmaker als vervanger van bouillon.
Bloeitijd: juli tot augustus
Pluktijd: het hele jaar
Wat kun je oogsten: de zaden
Recept:
Knoflooksoep met geroosterde aardappelen
Wat heb je nodig?
10 teentjes knoflook
6 eetlepels olijfolie
2 takjes maggikruid of selderij
3 aardappels
zout
1 doosje roomkaas met knoflook (150 g)
bakje rucola (20 g)
Wat moet je doen?
Knoflook pellen. In soeppan 4 eetlepels olie en 9 knoflookteentjes zachtjes verwarmen en ca. 15 minuten heel zachtjes laten sudderen.
Takjes maggikruid halveren. Maggikruid aan knoflook toevoegen en nog ca. 15 minuten laten meesudderen. Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand. Aardappels schillen. 1 Aardappel in flinterdunne plakjes snijden, rest in stukjes.
Boven kom 1 teentje knoflook uitpersen, rest van olie erdoor roeren. Aardappelplakjes droogdeppen met keukenpapier. Dan aan beide kanten bestrijken met knoflookolie. Plakjes op rooster leggen en ca. 0 cm onder hete grill in 3 á 4 minuten knapperig roosteren. Maggikruid uit pan nemen en bewaren. Door bakvet met knoflook 6 dl kokend water, aardappelstukjes en zout naar smaak roeren. Soep ca. 10 minuten zachtjes doorkoken, af en roe roeren.
Met staafmixer pureren tot gladde soep. Roomkaas toevoegen en al roerende laten smelten. Niet meer laten koken. Soep in vier diepe borden scheppen en maggikruid erin leggen. Rucola boven borden van bedje knippen. Plakjes geroosterde aardappel erop leggen.
Bronnen: info, foto kruiden, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur