Plukroute info
Een appel met een aromatische smaak. Deze appel is zeer laat rijp. Een grote, groene tot roestbruine appel met een iets rode blos. De appel is breed en plat, en het vruchtvlees is wit, saprijk en friszuur.
Bloeitijd: mei
Pluktijd: Begin oktober
Wat kun je oogsten: appels
Recept:
Salade sesam, appel, kalkoen, wortel
Wat heb je nodig?
6–8 personen
• 2 wortels, in sliertjes
• 2 knapperige Lemoen appels, fijn geschaafd
• ½ kleine rode- of wittekool, in heeldunne reepjes
• handvol koriander, gehakt
• 200 g gebraden kalkoen, in reepjes
• 2 el sesamzaad, geroosterd
Tahindressing
• 2 el lichte tahin, goed geroerd
• duimgroot stuk gember, fijngeraspt
• 1 el lichte sojasaus
• 1 el rijstwijnazijn
• 1 tl bruine basterdsuiker
• 1 tl geroosterde-sesamolie
• sap van 1 limoen
Wat moet je doen?
Het blijft feest op je bord wanneer je al die restjes goed gebruikt. En mocht je geen kalkoen hebben: met kip kun je ook aan de slag.
1 Klop alle dressingingrediënten met 75 ml koud water en wat zout en peper door elkaar. Voeg wat extra water toe als het mengsel te dik is. Zorg voor een consistentie van dikke slagroom.
2 Hussel de wortel, appel, kool, kalkoen en koriander en door elkaar met wat van de dressing.
3 Schep de rest van de dressing over de salade, strooi de geroosterde sesamzaadjes erover en serveer.
Bronnen: info, foto appel, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur