Lavendel

Plukroute info

Lavendel is een heerlijk geurende plant die in geen enkele tuin misstaat. Lavendel is behalve een sierlijke plant ook nuttig: lavendelolie die uit de plant wordt gewonnen, zit als geurstof in zeep of parfum. Lavendelbloemen zitten vaak in potpourri’s, en lavendel is ook een belangrijk ingrediënt in de Provençaalse keuken.

Bloeitijd: augustus tot oktober
Pluktijd: het hele jaar
Wat kun je oogsten: de bloemen en bladeren

Recept:

Brownies met lavendel

Wat heb je nodig?

250 gram medjoul dadels of andere zachte dadels, zonder pit
200 gram pecannoten (walnoten kan ook)
50 gram rauwe cacao
50 gram gemalen kokos + wat extra om de brownies mee te bestrooien
3 el honing of agavesiroop
1/2 tl grofgemalen Himalaya zout (grote korrels erdoor is echt lekker)
2 el water
5 takjes lavendel, de bloemetjes + extra om de brownies mee te versieren

 

Wat moet je doen?

Doe de pecannoten in de keukenmachine en maal fijn. Voeg nu de ontpitte dadels toe en maal tot het een gemengd geheel is.

Voeg nu de rauwe cacao, gemalen kokos, honing of agavesiroop en het Himalaya zout toe en laat draaien. Doe 2 lepels water erbij zodat het geheel iets smeuïger wordt. Doe op het laatste moment de lavendelbloemetjes erbij en meng nog even goed door.

Bekleed een brownievorm met bakpapier. Schep het browniemengsel in de vorm en druk goed aan met een spatel. Strijk de bovenkant glad terwijl je alles aan drukt. Zet minimaal een uurtje of twee in de koelkast zodat de brownies steviger worden. Je kunt ze ook gelijk opeten als je jezelf niet kunt beheersen.

Bestrooi met wat lavendelbloemetjes en geraspte kokos. Lekker met kamille lavendelthee.

Je kunt de rauwe brownies in een afgesloten trommel vijf dagen in de koelkast bewaren (als ze het zo lang volhouden tenminste).

Raw lavendel brownies | Yellow lemon tree

Bronnen: infofoto lavendelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur