Landsberger Reinette

Plukroute info

Een appelras ontstaan rond 1850 in Landsberg, een stad aan de rivier de Warthe, een zijrivier van de Oder in het westen van Polen, toen behorend tot het Duitse Brandenburg. Landsberger Reinette kwam vroeger vrij veel voor in het zuiden van ons land. De appels worden meestal te vroeg geoogst, de vruchten winnen bij latere oktoberoogst, aan suikergehalte en grootte.  Het vruchtvlees is geelachtig wit, luchtig, bijna schuimig tot middel vast, fijncellig, sappig, mild zurig met een fijn zacht aroma. De vruchten zijn geschikt voor vers gebruik, huishoudelijk voor alle verwerkingen, ook voor sap en moes.

Bloeitijd: maart tot april
Pluktijd: midden oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Appelmoes

Landsberger reinette recept

Wat heb je nodig?

12 appels (ik had kleine appels)

kaneelstokje

vanillestokje

3 eetlepels suiker

klontje roomboter

laagje water

 

Wat moet je doen?

Schil de appels en snijd ze in parten. Giet een klein laagje water in een pan (zodat de appels niet aankoeken) voeg hier de appels bij plus het merg van het vanillestokje, het kaneelstokje, klontje boter en een eetlepel suiker. Laat dit op matig vuur 15 tot 20 minuten tot moes koken. Houdt de appels in de gaten zodat het niet aanbrand en roer het tussendoor een keer door.

Proef de appelmoes (pas op kan heet zijn). Als je van fijne appelmoes houdt kun je het zeven. Mijn appels waren bijna helemaal tot moes gekookt, de kleine stukjes erin vond ik juist lekker. Serveer appelmoes warm of koud.

Variatie:

Als het nog zuur is voeg je extra suiker en eventueel een beetje kaneel toe. Ik voegde 2 eetlepels suiker extra toe omdat de appels aardig zuur waren.

Bronnen: infofoto appelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur