Kweepeer

Plukroute info

Een ‘vergeten’ fruitsoort, zo mag je de kweepeer wel noemen. In Zuid-Europa is het nog een algemeen bekende vrucht en hier in Nederland komt de vrucht weer in de belangstelling. In Nederland wordt het ook wel kwee of kweeappel genoemd. De Portugese naam is ‘marmelo’ en daar komt het woord marmelade ook vandaan.

Bloeitijd: maart
Pluktijd: eind september tot begin oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Rode kool met kweepeer

Wat heb je nodig?

1 kool van ongeveer 1,5 kilo

2 tot 3 kweeperen

1 liter troebel appelsap

flinke scheut azijn

6 kruidnagels

zout

 

Wat moet je doen?

Snijd de kool in dunne reepjes en was het goed. Doe de kool in een pan met een liter appelsap, een scheut azijn (niet te zuinig!), 6 kruidnagels en zout. Breng de pan aan de kook en kook de kool in ongeveer 45 minuten tot het bijna gaar is.
Ondertussen was je de kweeperen en verwijder je de klokhuizen. Snijd de kweeperen in kleine blokjes en kook ze na 45 minuten nog een kwartier mee in de pan met kool. Proef en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en misschien wat zwarte peper. Eet smakelijk!

Bronnen: info, foto peer, recept, foto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur