Kruisbes

Plukroute info

Kruisbessen worden ook wel klapbessen genoemd. Ze kunnen rond of langwerpig zijn, glad of harig en in kleur variërend van groen en geel tot rood. De kruisbessen, die je in z’n geheel kan opeten, variëren in smaak van zuurzoet tot zoet. Van oorsprong komt de kruisbes uit West- en Midden-Europa.

Bloeitijd: mei tot juni
Pluktijd: juli tot augustus
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Kruisbessen smoothie

Wat heb je nodig?

 

300 a 400 gr kruisbessen
2,5 dl appelsap
4 a 5 blaadjes gelatine
rode bessen om te garneren.

Wat moet je doen?

Was de kruisbessen en verwijder evenuele ongerechtigeheden. Week voor de gelei de gelatineblaadjes in ruim koud water. Breng het appelsap aan de kook, neem de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes hierin op. Spoel 4 schaaltjes om met koud water en verdeel de kruisbessen op enkele exemplaren voor de garnering na over de schaaltjes. Vul de schaaltjes met de afgekoelde gelatineoplossing. Zet de schaaltjes in de koelkast om op te stijven. Stort de kruisbessengelei voor het serveren op een grotere schaal en garneer met kruisbessen, rode en bosbessen en eventueel nog extra toefjes, roomkaas gemaakt van creme fraiche of slagroom met losgeroerde Mon chou en wat vanillesuiker naar smaak.

Bronnen: infofoto besreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur