Krentenboom

Plukroute info

Van de Amelanchier of krentenboom heb je minstens drie keer per jaar plezier, met een beetje geluk zelfs vier keer. Deze aardige bladverliezende struiken of kleine bomen lopen in het voorjaar uit met schitterende bladkleuren die per soort variëren van oranjerood tot bruinrood. Daarna volgt een overweldigende bloei met hangende trosjes witte bloempjes. Tijdens de bloei zijn de planten helemaal overdekt met bloemen. Vervolgens verschijnen de krenten, de vruchten waaraan deze soorten hun naam krentenboompjes danken. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Dat is het derde plezier. Hopelijk kun je ervan profiteren, want ook veel vogels zijn gek op de vruchten en hebben de struik of boom vaak binnen enkele uren leeggeplunderd. Grijp je ernaast dan volgt nog het vierde (voor jouw dan derde) plezier: de prachtige vlammende herfstkleuren van het blad voor het afvalt.

De krent is van nature zoet. Je kunt er prima jam mee maken en je kunt ze drogen, als vervanger van krenten. De zaden bevatten amygdaline, dat licht giftig kan zijn. De zaden verteren nauwelijks of niet in de maag, woordoor je daar niet snel last van zal hebben.

Bloeitijd: april t/m mei
Pluktijd: juli t/m augustus
Wat kun je oogsten: de vruchten (bessen)

Recept:

Zelfgemaakte muesli… supergemakkelijk

Wat heb je nodig?

10 el boekweitvlokken
8 el havervlokken
4 el lijnzaad
3 el chiazaad
2 el haverzemelen
2 el sesamzaad
2 el pompoenpitten
2 el kokosrasp
2 el gedroogde cranberries
2 el rozijnen
2 el walnoten, gehakt

Je kunt natuurlijk nog veel meer (of minder) ingrediënten toevoegen.

Wat moet je doen?

Nodig: grote schaal of een grote pot

Bereiden: Eh, ja… Doe alle ingrediënten in een grote schaal (dit is makkelijker om te mengen), schep alles goed door elkaar en doe in de pot. That’s it, zo makkelijk is het om zelf muesli te maken… En, zonder toegevoegde suikers, yeah!

zelf-muesli-maken

 

Bronnen: infofoto krentenboomreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur