Kleipeer winterjan

Plukroute info

De kleipeer is een heerlijke stoofpeer die mooi rood kleurt. De boom groeit traag en blijft vrij klein. Hij werd in boomgaarden vaak als windhaag gebruikt. De stoofpeer wordt gebruikt van december t/m februari.

Bloeitijd: april
Pluktijd: november
Wat kun je oogsten: de vruchten (peren)

Recept:

Stoofpeertjes

Wat heb je nodig?

2 kilo stoofperen
3 glazen rode wijn
1 glas rode port
200 gram poedersuiker
2 zakjes vanillesuiker
2 kruitnagels
1/2 kaneelstokje
1 eetlepel aardappelmeel

 

Wat moet je doen?

 

In de pan poedersuiker en vanillesuiker in 1dl water met de wijn en de port oplossen. Peren schillen maar de steeltjes er aan laten zitten.

De peren zo veel mogelijk naast elkaar zetten.Kruitnagel en kaneelstokje toevoegen. indien nodig nog 1 glas wijn en 1/2 glas port toevoegen.
de peren moeten zo veel mogelijk onder het vocht staan.
2 a 3 uur zachtjes rood stoven
in kopje aardappelmeel met 1/2 lepel water mengen,kruidnagel en kaneel verwijderen,
de peren in een mooie schaalnaast elkaar zetten,het stoofvocht binden met de maizena
en over de peertjes gieten.

stoofpeer recept

Bronnen:  recept, foto peer


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur