Kleine pimpernel

Plukroute info

De kleine pimpernel is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en komt nu in alle gematigde streken van Europa voor, tot zelfs in het hoge noorden.
De plant wordt gebruikt als bloedstelper. In de Middeleeuwen dronken soldaten voor de strijd een aftreksel van deze plant in de hoop dat wonden minder sterk zouden bloeden.

Bloeitijd: mei t/m september
Pluktijd: april t/m november
Wat kun je oogsten: de bladeren en de bloemen

Recept:

Chivry boter

Wat heb je nodig?

125 gr boter,
20 gr peterselie
25 gr sjalot
20 gram kervel
20 gr dragon
20 gr bieslook
20 gr pimpernel

Wat moet je doen?

Maak de sjalot schoon en hak ze fijn. Blancheer ze 5 minuten in kokend water. Laat ze uitlekken. Was peterselie, kervel, dragon bieslook en pimpernel. Blancheer ze twee minuten in kokend water. Laat ze uitlekken. Pers ze uit en stamp ze fijn samen met de sjalot. Roer de boter zacht en meng ze door het kruidenmengsel.

Lacroix%20chicri36_web
 

Bronnen: infofoto pimpernelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur