Plukroute info
De juttepeer wordt al eeuwen in de Nederlanden geteeld; tot het begin van de twintigste eeuw was dit een populaire vrucht vanwege zijn fijne aroma en smeltende mondgevoel. Nu is de juttepeer met moeite te vinden, hetgeen vermoedelijk ook te wijten is aan de zeer beperkte houdbaarheid van deze vrucht. De boom kan vrij hoog worden en bloeit wit. Hij produceert een groot aantal flesvormige kleine vruchten.
Bloeitijd: april
Pluktijd: augustus tot oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten
Recept:
Gebakken peertjes
Wat heb je nodig?
4 handperen
2 eetlepels boter (ongezouten)
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel vijf kruidenpoeder
Wat moet je doen?
Peren schillen, halveren, klokhuizen verwijderen en in dunne partjes snijden. Perenpartjes in pan met boter op matig vuur in ca. 5 minuten lichtbruin en zacht bakken. Afblussen met gembersiroop en bestrooien met kruidenpoeder.
Bronnen: info, foto peer, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur