Judeline

Plukroute info

Judeline is en oud appelras waarover we weinig informatie kunnen vinden. Mocht je ons kunnen helpen om meer info over deze plant te delen dan horen we graag van je via onderstaand contactformulier.

Bloeitijd: –
Pluktijd:
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Appel cider

Wat heb je nodig?

 

Appelsap
1 Kop sterke zwarte thee of tannine
1 zakje wijn, cider of champagne gist
Optioneel: suiker en zoetstof

Wat moet je doen?

Maak eerst een giststarter door een kopje met water te vullen en het gist daaroverheen te strooien dek deze af met een stukje huishoud folie en laat deze even staan. Laat 2 theezakjes trekken in een kop thee tot je een hele sterke thee hebt.

maak alle spullen schoon die je wil gebruiken en die in aanraking komen met je cider.

Vul je emmer met appelsap en de sterke thee en roer deze goed door zodat er genoeg lucht in het sap komt. controleer de temperatuur en deze moet tussen de 18 en 25 graden zijn. de temperatuur is belangrijk voor de werking van het gist.

Sluit de emmer met een deksel en zet er een waterslot op en laat dit 7 dagen gisten.

Giet de cider over in een ander vat en laat nog minimaal 4 weken op een koele plek staan.

Na ongeveer 4 weken kan je de cider bottelen.
voeg voor het bottelen nog een pak appelsap toe, dit geeft wat extra smaak en de suiker in het sap zorgt voor wat bubbels in de cider. Je kan ook normale kristal suiker gebruiken. Verwarm wat water en los hier de suiker in op en voeg deze toe in plaats van de appelsap. Gebruik 4 tot 6 gram suiker per liter cider.
De cider kan je altijd zoeter maken door voor het bottelen ook nog zoetstof (natrena) toe te voegen. Dit is helemaal naar eigen smaak.

Bronnen: foto appelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur