Japanse kornoelje

Plukroute info

De Japanse kornoelje is een buitenbeentje in het assortiment van kornoeljes. De naam is niet echt ingeburgerd in ons land, maar we zien hem hier ook zelden. Hij is vrij teer is en gevoelig voor de juiste omstandigheden. Als hij goed aanslaat is het echter een prachtige struik. Hij bloeit uitbundig met witte bloemen. De eigenlijke bloem is een wit knopje met er omheen vier grote witte schutbladeren. Als de bloem is uitgebloeid blijven de schutbladeren staan, waardoor het lijkt dat hij heel lang bloeit. In de herfst verschijnen heel aparte vruchten die lijken op lychees. Het vruchtvlees smaakt exotisch en zoet, maar is wel wat melig. Het wordt niet aangeraden veel vruchten te eten. In elk geval niet de schil. Als de vruchten aan de struik hangen, begint het blad te verkleuren naar purperrood. Als dit afvalt, ziet men dat de stammen van deze kornoelje niet bijzonder van kleur zijn.

Bloeitijd: mei tot juni
Pluktijd: Wanneer de bessen de kleur hebben van de bovenstaande afbeelding
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Bramenjam met Japanse kornoelje

Wat heb je nodig?

Voeg met mate de vruchten van de Japanse kornoelje toe.

2 kg bramen

300 ml cassis diksap

500 ml water

20 gr. Agar Agar  is een natuurlijk en vegetarisch bindmiddel, gemaakt uit zee-algen. Het wordt in de Oosterse keuken veelvuldig gebruikt. Verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel en de toko.

 

Wat moet je doen?

Was de bramen met koud stromend water en doe ze in een grote soeppan.Voeg de diksap en het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel even pruttelen tot de bramen echt zacht zijn geworden. Pureer vervolgens de bramen (in de pan0), met een kleine hoeveelheid van de vruchten van de Japanse kornoelje met een staafmixer tot er een prachtige paarse “ soep”  ontstaat. Er mogen gerust nog wat stukjes braam heel blijven, dat maakt de jam straks extra lekker.

Voeg al roerend de Agar Agar toe en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Laat het 2 minuten doorkoken. Om de dikte te testen, haal je een lepeltje van de jam eruit en laat dit afkoelen in een kommetje of schaaltje. Als het goed is stolt het wanneer de jam is afgekoeld. Heeft het nog niet de juiste dikte naar je zin, kun je nog Agar Agar toevoegen. Doe dit met 3 tot 5 gram tegelijk.

Wanneer de juiste dikte is gevonden, kun je de potten gaan vullen. Zet de uitgekookte potten op een houten plank, met daarover een nat gemaakte handdoek. Vul de potten tot iets onder de rand en draai meteen het deksel erop.  Draai de potten op zijn kop, doe er een andere natgemaakte handdoek overheen, en laat de jam zo een uurtje staan. Na een uur kun je de potten weer rechtop zetten. Soms hoor je dan een klik: de pot zuigt zich vacuüm.

Bronnen: infofoto bloemreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur