James Grieve

Plukroute info

James Grieve is een geel rode handappel met een aromatische smaak en voor vers gebruik. De appel is ook zeer geschikt om te koken, te verwerken in gebak of voor appelmoes. De James Grieve is een oud appelras. Het ras is vernoemd naar zijn ontdekker, James Grieve. Deze won het ras uit een zaailing die een kruising was tussen een oud Engels ras, PottÂ’s Seedling, en een Cox Orange Pippin. Dit gebeurde in Edinburgh, Schotland. Het ras is in de handel gebracht door de firma Dickson te Edinburgh. Dat was rond 1890. De appels hadden een groot manco: ze konden niet tegen stoten. Ze werden daarom voorzichtig naar de stedelijke consumenten gebracht, vaak in met stro gevulde manden.

Hij draagt praktisch elk jaar. De vruchtbaarheid is goed en vroeg. Het is een van de beste variëteiten der laatste jaren onder de vroeg rijpende variëteiten. Uitstekend geschikt voor intensieve beplantingen.

Bloeitijd: april-mei
Pluktijd: augustus-september
Wat kun je oogsten: de vruchten (appels)

Recept:

Stoofschotel van rundvlees met appeltjes

Wat heb je nodig?

600 gr runderlappen, 100 gr spekblokjes, 5 a 6 sjalotjes, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 winterpeen, 1 stengel bleekselderij, 250 ml runderbouillon, 250 ml rode wijn, 1 blik gepelde tomaten (400 gr), 4 laurierblaadjes, 2 appels, peper, zout, bloem, boter/olie

Wat moet je doen?

 

Snijd alle groenten. De winterpeen en appels heb ik in wat grotere stukken gelaten, zodat deze wat meer `bite` hebben, maar daar ben je vrij in.
Meng de bloem met peper en zout (naar eigen smaak).
Snijd het rundvlees en wentel de stukken in de bloem met peper en zout.

Bak de spekblokjes in een pan uit, haal ze uit het vet en zet apart.
Bak het vlees even aan, zodat dit lichtbruin is. Voeg de fijngesneden groenten toe en bak dit even mee, totdat de ui en sjalotjes een beetje glazig worden.
Voeg dan de tomaten toe en breng dit aan de kook. Laat een paar minuten pruttelen en blus dan af met de rode wijn. Breng dit weer aan de kook en laat weer eventjes doorkoken. Voeg vervolgens de bouillon en de laurierblaadjes toe en breng dit aan de kook. Laat dit 1 uur stoven. Voeg dan de uitgebakken spekblokjes toe. Laat dit weer koken, 45 min. – 1 uur, en voeg dan de in stukken gesneden goudreinetten toe. Laat het geheel nog 15 minuten koken. Mocht je de saus willen inkoken zodat deze wat dikker wordt, laat dan het deksel van de pan en roer zo nu en dan door. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe en smullen maar!

stoofpot

Bronnen:  info, info, foto appelreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur