Jacques label

Plukroute info

De Jacques Label heeft een fijne structuur met sappig, wit, tamelijk zacht vruchtvlees. Het is een vaste appel. De appel is een goede moesappel, hij wordt gedurende de bewaring steeds zoeter. Dat spaart u suiker! Men kan hem ook goed drogen. Vooral gedroogde appelringen van deze appel staan in Duitsland goed aangeschreven. Goed rijp is de vrucht prima uit de hand te eten. Men kan er ook pectine uithalen. En in de taart is de appel ook niet te versmaden.

Bloeitijd: april tot mei
Pluktijd: november tot januari
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Hete bliksem

Wat heb je nodig?

1½ kg aardappels
1½ kg zure appels (goudrenetten)
500 gr gehakt
300 gr ui
250 gr suiker
olie of boter
1 tl kaneel
versgemalen zout en peper naar smaak
eventueel nog een snufje nootmuskaat

 

Wat moet je doen?

Zet 1,5 liter water op. Schil de aardappels desgewenst, of als je dit niet doet, boen ze dan goed schoon zodat er geen zand aan blijft zitten. Snijd de aardappels in kleinere stukjes en zet ze in een pan met water op het vuur. Zorg daarbij dat de aardappels net onder water staan. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.

Schil ondertussen de appels, snijd ze in kleinere stukken en kook ze in een grote pan (waar later ook de andere ingrediënten bij kunnen). Zet de appels op in een pan met ongeveer 5 cm water (de appels hoeven dus niet onder water te staan) en doe de deksel dicht tot het water kookt. Haal vervolgens de deksel eraf en schep de appels af en toe om. De appels zullen zacht worden en veranderen in appelmoes. Dit duurt ongeveer 12 minuten, of tot de appelmoes te dik wordt.

Snijd de uien fijn en fruit ze in een pan met een dikke bodem in olie of boter tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en rul het.

Stamp vervolgens de aardappels en doe de aardappelpuree en het gehakt bij de appels. Doe de suiker erbij. De aangegeven hoeveelheid is een indicatie. Hou je van zoete hete bliksem, dan is dit een goede hoeveelheid. Heb je hem graag wat zuurder, doe er dan minder in.

De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Voeg ook 1 theelepel kaneel en versgemalen zout en (witte) peper naar smaak toe en eventueel nog een snufje nootmuskaat. Dit geeft het recept een meer kruidige, pittige smaak. Roer goed door en eet smakelijk!

Bronnen: info , foto appel , recept , foto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur