Hyssop

Plukroute info

De Bijbel noemt hysop een reinigende plant: ‘Ontzondig mij met Hysop, dan ben ik rein.’ (Psalm 50:4) Het Oude Testament meldt, dat de Israëlieten tijdens het paasfeest bloed aan de deurstijlen wreven. Zo wisten de buren dat het lam geslacht was. Om het bloed vloeibaar te houden voegden ze er hysop aan toe. Bijgelovige mensen beweren wel eens dat een hysopplant alleen maar goed gedijt, als je hem cadeau krijgt van iemand. Maar wedden, dat een gekochte het ook doet ?

Gebruik hyssop in je gerechten. Het helpt vette vis gemakkelijker verteren. Het smaakt heerlijk bij pastei en het past bij fruitsla en vruchtentaarten.

Bloeitijd: juni tot oktober
Pluktijd: juni tot augustus
Wat kun je oogsten: de bladeren

Recept:

Gekruide tomatenketchup

Wat heb je nodig?

4 kg rijpe tomaten

40 g zout

2 rode paprika’s

160 g uien

1 tl gemalen kruidnagels

1 tl foelie

1 tl piment

1 tl gemberpoeder

1 tl zwarte peper

1 el gehakte bernagie

1 el basilicum

1 el postelein

1 el bonenkruid

1/2 el gehakte hysop

1 el mierikswortelpoeder

200 g bruine suiker

1/4 l wijnazijn

 

Wat moet je doen?

De gewassen tomaten in stukken snijden en in een grote pan doen. Zout toevoegen. De paprika’s schoonmaken, halveren en in reepjes snijden en erbij doen. Uien pellen en in dunne schijfjes snijden en toevoegen. Dit geheel gedurende 30 minuten laten koken, onder regelmatig roeren. Daarna door een zeef het kookvocht afgieten. Door de overblijvende massa de specerijen, kruiden en mierikswortel roeren. De ketchup op matig vuur ongeveer 45 minuten laten koken. Blijven roeren. De bruine suiker en wijnazijn toevoegen en doorkoken totdat de suiker opgelost is.De ketchup in droge schone flessen of potten gieten en goed afsluiten.

 

 

ketchup

Bronnen: infofoto kruiden, recept, foto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur