Hop

Plukroute info

Hop, deze plant wordt al eeuwen gecultiveerd. in Europa teelde Duitse monniken het in ieder geval al in de 9de eeuw. Het is een snel groeiende klimplant die groeit tegen heggen, schuttingen en kreupelhout

Tegen eind augustus verspreiden de bellen een doordringend aangename, zware geur. Bier! Bij de bereiding van bier wordt het ‘poeder’ dat in de bellen aanwezig is, gebruikt om het bier zijn eigen karakter te geven. Het geeft de wat bittere smaak aan bier.

Bloeitijd: juni
Pluktijd: augustus tot september
Wat kun je oogsten: jonge scheuten, hopbellen

Recept:

Risotto met hopscheuten

Wat heb je nodig?

250 gram hopscheuten
1,5 liter kippenbouillon
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
75 gram roomboter
375 gram risottorijst
50 gram vers geraspte Parmezaanze kaas
peper en zout

Wat moet je doen?

Was de hopscheuten en laat ze goed uitlekken. Snijd de scheuten in stukjes van ongeveer 5 centimeter. Warm de bouillon op en zorg dat het tegen de kook aan blijft. Zo kun je tijdens het koken telkens wat hete bouillon toevoegen zonder dat het koken van de risotto stopt.

Bak de uitjes en de knoflook zachtjes in 50 gram boter, tot de ui glazig is. Voeg de rijst toe en schep het om totdat alle korrels een laagje boter hebben gekregen. Voeg nu telkens een pollepel bouillon toe. Roer af en toe zodat de risotto niet aanbakt. Voeg na 10 minuten de hopscheuten toe. Blijf bouillon toevoegen en af en toe roeren totdat de risotto gaar en romig is. Haal de pan van het vuur. Snijd de overgebleven boter in blokjes en roer het samen me de geraspte kaas door de risotto. Eet smakelijk!

risotto-met-wilde-hopscheuten

 

 

Bronnen: infofoto hopreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur