Honingbes

Plukroute info

Honingbes (Lonicera caerulea var. kamtschatica) heeft donkerblauwe vruchten met een frisse, zuurzoete smaak. De vruchten zijn zeer gezond want ze hebben een hoog vitamine B en C gehalte. Honingbessen worden ook vaak gebruikt om sap, jam en compote van te maken

Bloeitijd: maart
Pluktijd: mei tot juni
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Honingbessen macadamia taart

Wat heb je nodig?

 

Bodem:
100 gram macadamia noten, fijn gehakt in een blender of keukenmachine
100 gram bloem
40 gram bruine suiker
50 gram gesmolten roomboter

1e laag:
680 gram zachte roomkaas
1 theelepel vanilla aroma
125 gram suiker
4 eieren op kamertemperatuur

2e laag:
150 gram zure room
2 eetlepels suiker
1/2 theelepel vanillearoma

Topping:
350 gram honingbessen
2 eetlepel maïzena
100 ml koud water

Wat moet je doen?

 

Bodem: Doe de ingrediënten voor de bodem bij elkaar. Meng ze goed door elkaar en verdeel het daarna over de bodem van een springvorm (26 cm). Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak het in een voorverwarmde over op 200 °C 10-15 minuten. Draai na het bakken de oven terug tot 175 °C.
Eerste laag: Doe de roomkaas in een grote kom. Doe er de vanille aroma, de suiker en de eieren bij. Mix het met een mixer op hoge snelheid tot het een egale massa is. Giet het over de bodem. Bak het op 175 °C 40 minuten tot het net niet helemaal stevig is. Haal het uit de oven en laat het 10 minuten afkoelen.
Tweede laag: Doe de zure room, de suiker en de vanilla aroma bij elkaar en meng het tot een egaal geheel. Verdeel dit over de taart en bak het 5 minuten op 175 °C. Laat de taart afkoelen.
Topping: Roer de maïzena door het koude water, roer daarna de blauwe bessen erdoor heen en verhit het tot het geheel ingedikt is (blijf goed roeren). Laat het afkoelen en verdeel het daarna over de taart. Laat de taart een uur afkoelen en plaats hem daarna in de koelkast. Wanneer hij goed afgekoeld is, is hij klaar om geserveerd te worden.

 

Bronnen: infofoto besreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur