Plukroute info
Vermoedelijk omstreeks 1850 als toevalszaailing in Hedelfingen, bij Stuttgart (Duitsland) gevonden. Sindsdien heeft deze variëteit zich wereldwijd over alle kersengebieden verspreid, wat dit ras ook tal van anderstalige synoniemen heeft opgeleverd zoals Géante d’Hedelfingen, Bradbourne Black, Hedelfinger Riesen, Wahlerkirsche, Chlepfer, Edelfinger, Erdbeerkirsche, Hertemer. Het is zelfs de meest aangeplante kersenvariëteit ter wereld.
Bloeitijd: april tot mei
Pluktijd: juli tot augustus
Wat kun je oogsten: de vruchten
Recept:
Havermout koekjes met kersen
Wat heb je nodig?
70 gram roomboter
50 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
100 gram havermout
90 gram bloem
zout
gedroogde kersen
karamelstukjes (eventueel)
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 190 graden. Mix 70 gram roomboter met 50 gram lichtbruine basterdsuiker en 1 ei tot een smeuïg geheel. Voeg 100 gram havermout, 90 gram bloem en een snufje zout toe. Mix even kort op de langzame stand van de mixer. Voeg fijngehakte gedroogde kersen en karamelstukjes toe (hoeveelheid naar eigen inzicht). Kneed vervolgens het deeg met de hand tot het een bal wordt. Verdeel het deeg in 8 stukjes. Leg deze balletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en druk de deegballetjes plat. Zet de bakplaat ongeveer 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven. Smul ze!
Bronnen: info, foto kers, recept, foto recept,
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur