Grauwe Engelse Pippeling

Plukroute info

Deze boom wordt al sinds mensenheugenis in Boskoop gekweekt. Hij wordt al genoemd in 1754 door meneer Knoop, een zeer bekend pomoloog in die tijd.

De appel is een beetje onooglijk, grauw en doet daarmee zijn naam eer aan. Het is wel een hele lekkere appel. Vooral na een warme zomer is hij zeer aromatisch. Het vruchtvlees is zoetig met een zweempje zuur. Hij kan zo uit de hand gegeten worden, maar is ook als moesappel prima. Het is een hele sappige vrucht.

De boom groeit langzaam, maar regelmatig. Hij vormt een ronde kroon met olijfkleurige takken.

De boom geeft geen overweldigende oogst, maar doet dit wel ieder jaar. Hij is niet bevattelijk voor ziektes en doet het op iedere grondsoort prima.

Bloeitijd: april
Pluktijd: september / oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten (appels)

Recept:

Samosa appel-pecan (en taart)

Wat heb je nodig?

150 g filodeeg, 8 langwerpige vellen

2 appels geschild, in blokjes

100 g boter

3 el bruine suiker

25 g pecannoten, gehakt

Wat moet je doen?

Verwam oven voor op 220 graden. Bak de appels met de suiker 1-2 minuten in een klontje boter, tot de appel wat zachter begint te worden. Voeg de noten toe en bak nog 5 minuten.

Smelt rest van de boter.

SAMOSA (1 grote) : Leg 4 vellen filodeeg op elkaar, elk vel bestrijken met gesmolten boter, bovenste niet. Schep helft van het appelmengsel aan één uiteinde van het filodeeg, vouw dan het filodeeg er diagonaal overheen. Blijf vouwen tot een driehoekvorm. Leg op een bakplaat en bestrijk met boter.

TAART : Leg een vel filodeeg op de bakplaat. Bestrijk met gesmolten boter en leg er iets verspringend een tweede vel op. Leg op zelfde manier laatste 2 vellen filodeeg erop, steeds met boter bestrijkend. Til de randen wat naar boven om een rand te vormen en bestrijk met boter.

Bak de samosa en taart 7-8 minuten in de oven, of tot het deeg knapperig en goudbruin is, controleer na 5 minuten.

Leg de taartbodem op een schaal en schep rest van appel-pecanmengsel erin.

Serveer beide met slagroom.

Recept van Lesley Waters

 

samosa

Bronnen:  infofoto appel, recept, foto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur