Gieser Wildeman

Plukroute info

De Gieser Wildeman is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras. Daarnaast wordt op bescheiden schaal het stoofperenras Saint Rémy geteeld. Het areaal stoofperen in Nederland bedraagt ruim 250 hectare. In de volksmond wordt de naam ‘Gieser’ ook wel verbasterd tot ‘Giesse’.

Bloeitijd: april
Pluktijd: half september tot begin oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Peren tarte tatin

Wat heb je nodig?

150 gr bloem

125 gr roomboter

135 gr suiker

1 ei

4 Gieser Wildeman peren

1 vanillestokje

250 ml crème fraîche

Wat moet je doen?

Zeef de bloem. Meng 100 g boter, 50 g suiker, het ei en de bloem met de mixer of in de keukenmachine tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 45 min. in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Schil de peren, halveer in de lengte en verwijder het klokhuis. Smelt de rest van de boter en de rest van de suiker in een pan met dikke bodem tot een bruine karamel.

Vet de vorm in en schenk de karamel in de vorm (pas op voor de hete karamel!). Leg de peer erin met de bolle kant naar beneden en het smalle uiteinde naar binnen. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 1-2 mm dik die iets groter is dan de vorm. Bedek de peer ermee en stop bij de rand goed in.

Bak ca. 25 min. in de oven. Laat 5 min. afkoelen. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng in een kom met de crème fraîche. Bedek de taart met een bord en keer om. Serveer lauwwarm met de vanillecrème.

 

Bronnen: inforecept , foto peerfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur