Plukroute info
Fors uitgroeiende boom met een open kroon. De jonge scheuten en bladeren van deze boom zijn zowel rauw als gestoomd eetbaar en hebben een pittige smaak: een beetje zoals die van uiensoep! De boom verlangt een zonnige standplaats op een iets vochtige, humeuze bodem.
Bloeitijd: juli
Pluktijd: september tot december
Wat kun je oogsten: de bladeren
Recept:
Groentesoep
Wat heb je nodig?
klontje boter of scheutje olijfolie
bosje lente-uitjes, gehakt
3 courgettes, in stukken
200 g verse doperwten of diepvries
850 ml groentebouillon
85 g waterkers
handvol munt
2 volle eetlepels Griekse yoghurt, plus extra om erbij te serveren
2 handen vol Franse uiensoep boombladeren
Wat moet je doen?
Verhit de boter of olie in een grote pan. Voeg de lente-uitjes en courgettes toe en roer goed. Doe het deksel op de pan en kook 3 minuten.
Voeg de doperwten en de bouillon toe en breng weer aan de kook, en voeg de boombladeren toe. Doe het deksel op de pan en kook nog 4 minuten. Haal de pan van het vuur. Roer de waterkers en munt erdoor tot ze zacht zijn.
Pureer de soep in de pan met een staafmixer. Voeg halverwege de yoghurt toe. Breng op smaak met zout en peper. Serveer warm of koud, gegarneerd met extra yoghurt.
Bronnen: info, foto boom, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur