Fluweelboom

Plukroute info

De fluweelboom Rhus typhina komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en zien we in ons land meestal terug als boom of grote struik. Naast de behaarde takken heeft de fluweelboom nog meer attracties. In de zomer bloeit de boom met groenachtige bloemen in dichte pluimen en ontwikkelt daarna opvallende rode vruchtkolven. Pluk in het najaar de pluimen van de fluweelboom . Zo’n donzige pluim bestaat uit allemaal besjes, en deze zijn heerlijk zuur, vandaar dat de boom ook wel azijnboom wordt genoemd.

Bloeitijd: juni tot juli
Pluktijd: eind september tot half oktober
Wat kun je oogsten: de pluimen

Recept:

Fluweelboomsiroop

Wat heb je nodig?

kokend water

pluimen van de fluweelboom

theedoek

zeef

kom (2x)

suiker

flessen met schroefdop

pan

 

Wat moet je doen?

Giet kokend water over de pluimen (ze moeten ruim onder water staan) en laat dat een nachtje trekken.

Neem een schone theedoek en spoel hem uit in kokend water. Hij mag niet meer naar wasmiddel ruiken. Leg de theedoek in een zeef en hang de zeef boven een kom. Giet het mengsel hierin en laat het een paar uur uitlekken.

Meet de hoeveel vocht af. Doe daar 50 % suiker bij. Als je een liter vocht hebt, doe je er dus 5 dl. suiker bij. (Of 500 gram, dat komt min of meer overeen met 5 dl.)

Nu kun je de flessen voorbereiden.  Zet de schone flessen (zonder de dop) 20 minuten in de oven op 120° Celsius. Doe de doppen in een kom en giet er tegen de tijd dat de flessen klaar zijn kokend water op. Laat ze in het hete water liggen tot je ze gaat gebruiken.

Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken. Giet de siroop zo heet mogelijk in de flesjes (laat de pan eventueel op het vuur staan, zodat de siroop aan de kook blijft) en doe er zo snel mogelijk een dop op. Leg de flesjes neer, zodat de vloeistof de dop aan de binnenkant raakt. Zo wordt de dop door de hete vloeistof gesteriliseerd en heb je de minste kans op bederf.

Zolang de fles dicht blijft, is de siroop jaren houdbaar. Eenmaal open moet de siroop in de koelkast worden bewaard. Hij blijft dan nog een paar weken tot een paar maanden goed.

 

Bronnen: infofoto boomreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur