Engelse Bellefleur

Plukroute info

De Engelse Bellefleur of Koningszuur is gevonden in een boomgaard bij Js. de Kock, in Aspremont te Lienden, omstreeks 1850. Het vruchtvlees is wit en slechts matig saprijk. Het is vrij vast van structuur. Eerst is de smaak vrij zuur, later minder scherp zuur.

Deze appels zijn in het midden van oktober rijp om te plukken, maar moet nog tot eind november worden bewaard om als moesappel te kunnen dienen. Voor gebruik als handappel moet hij nog langer blijven liggen, maar dat is geen probleem, want de Koningszuur of Engelse Bellefleur kan tot eind februari in een koele ruimte worden bewaard.

Bloeitijd: mei
Pluktijd: oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten (appels)

Recept:

Almaleves (Hongaarse appelsoep)

Wat heb je nodig?

600 gram zure appels

1 stukje citroenschil

1 stukje kaneel

2 kruidnagels

zout

3 eetlepels suiker

3 eetlepels bloem

2 deciliter zure room

Wat moet je doen?

Schil de appels, verwijder klokhuizen en steeltjes en eventueel bruine plekken. Snijd de appels in dunne plakjes. Doe de citroenschil, kaneel en kruidnagels in een theeëi en hang het met de plakjes appel, het zout en de suiker in een pan met 1,5 liter water en breng dat aan de kook. Kook de appels bijna gaar en haal het theeëi weer uit de pan. Klop de bloem met een scheutje water tot een papje zonder klontjes. Roer de zure room erdoor en bind de soep hiermee. Laat de soep afkoelen in de koelkast en serveer de soep ijskoud in goed gekoelde soepkommen.

almaleves

 

Bronnen: info appel, info appelrecept, foto recept, foto appel


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur