Dubbele zoete Aagt

Plukroute info

De vrucht van deze appelboom heeft een zoete smaak. De appels zijn eetbaar vanaf oktober als handappel of dessertappel. De Zoete Aagt is een zeer oud Gronings ras. Het is een typische droogappel.

Bloeitijd: april
Pluktijd: september / oktober
Wat kun je oogsten: de vruchten (appels)

Recept:

Appel-boterkoek

Wat heb je nodig?

220 g roomboter (op kamertemperatuur)
150 g rietsuiker
2 eieren 250 g zelfrijzend bakmeel
1 snufje zout
100 ml halfvolle melk
3 friszoete appels
1 tl kaneel

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de vorm met behulp van een bakkwast goed in met 20 g zachte roomboter.

Mix 200 g boter met 100 g suiker. Voeg al kloppend met de mixer de eieren toe. Voeg het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe. Spatel dit door het boter-suikermengsel. Voeg de melk toe en roer tot een glad beslag.

Was de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis. Snijd de parten in plakjes en meng ze met 50 g suiker en de kaneel. Meng ⅔ van de appelschijfjes door het beslag. Schep het appelbeslag in de vorm. Leg de rest van de appelschijfjes in een cirkel op het beslag en duw ze er een beetje in.

Bak de appelboterkoek in ca. 35-40 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek af met aluminiumfolie als de koek te donker wordt. Laat afkoelen en serveer.

Boterkoek

 

Bronnen:  info, infofoto appel, recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur